Bygården

I Bygården och dess sidobyggnader finns flera av byns gemensamma funktioner: vattenverk, bastu, gästrum, tvättstuga, samt en gemensamhetslokal. Den sistnämnda delas med förskolan Ur och Skur Ekomyran som hyr lokalerna av Samfälligheten. När förskolan inte bedriver verksamhet är det även möjligt för bybor att privat boka lokalen. På Bygårdens södersida finns en asfalterad plan för spel och ett grönområde för lek, på västsidan ett utekök med grillplats.

Tvättstuga, gästrum och bastu

I Bygårdens västra sidobyggnad ligger byns tvättstuga, gästrum och bastu.

I byns tvättstuga finns tre tvättmaskiner, två torktumlare, ett torkskåp och en mangel. Utanför finns tvättlinor för att torka tvätten utomhus.

Gästrummet, som bybor kan boka åt sina gäster, har egen toalett och en våningssäng, en bäddsoffa och två tältsängar. Täcken och kuddar finns att tillgå.

I anslutning till bastun finns ett duschrum med två duschar.

Byns gemensamma utrymmen kan bokas kostnadsfritt av bybor via byns interna bokningssystem. Städningen sköts av byborna efter nyttjande av lokalerna.

Carportar och laddplatser

I västra respektive östra utkanten av byn finns parkeringsplatser med och utan tak. 2019 gjordes en investering i laddplatser med ekonomisk hjälp av statens klimatkliv och just nu finns sex laddplatser under tak. Antalet extra parkeringsplatser för boende är begränsat, boende med mer än en bil måste därför hyra extra parkeringsplats. Föreningen kan dock inte garantera tillgång till parkering för andrabil. Byns gästparkeringar är till för tillfällig parkering, inte för boendeparkering.

Odlingslotter

Föreningens medlemmar har möjlighet att odla på en odlingslott och om intresse finns bekräftas det varje november månad till byns gröna grupp som har hand om fördelningen av lotterna. I byn finns gemensamma komposteringsfack där bybor tillsammans kan förvandla sitt växtavfall till ny kompostjord för alla. Just nu finns även två grupper med bybor som planerar anläggning av två gemensamma skogsträdgårdar.

Tvättstugan bokas med tvättkolven (märkt med det egna lägenhetsnumret) som låses fast på bokningstavlan. Om du inte har påbörjat ditt tvättpass efter en timme så anses bokningen bortglömd och det är fritt fram för andra att börja tvätta. Om du blir klar tidigare i tvättstugan och det finns gott om tid kvar kan du hänga en skylt på tvättmaskinen ”maskinen är ledig” (finns i tvättstugan), så vet personen som tvättar efter att det går bra att starta tidigare.

Snickarbod, bytesrum, bredband

Ideella Föreningens snickarbod
I byns Ideella Förenings snickarbod finns gemensamma verktyg och redskap till användning för byborna, såsom exempelvis cykelreparationsställ, grovdammsugare, klättersele för reparationer, cementblandare, gräsklippare, röjsåg och jordfräs. Den Ideella Föreningen lånar även ut ett stort släp.

Bytesrum
I anslutning till det västra sop- och returhuset finns byns bytesrum. I det kan bybor sätta ting de inte behöver men som någon annan bybo kan få glädje av. Det kan vara allt från böcker och tidskrifter till kläder, leksaker och småmöbler. Om ingen tagit det som avlämnats ska det efter några veckor hämtas igen.

Bredband och digital tv
Föreningen har en kollektiv anslutning till fiberbredband via Ownit. I samtliga hus finns en anslutning på 100/100 Mbit/s, som är individuellt uppgraderbar till 1000/1000 Mbit/s. Grundavgiften debiteras alla hushåll på avin för månadsavgiften. Ska du flytta till Ekobyn kan du redan i förväg registrera dig på Ownits hemsida.

I byn finns ett brett utbud av både analoga och digitala tv-kanaler.